Pentru a atenua lipsa șoferilor profesioniști din Regatul Unit, guvernul britanic a fost nevoit să aprobe în septembrie 2021 un Plan de Urgență, ce includea, printre alte măsuri, și pregătirea expresă, un curs intensiv pe durata a doar 12 zile, pentru calificarea noilor șoferi profesioniști. Acum UE le interzice acestora să se angajeze în Europa.
După ce a fost interpelată însă de europarlamentarul spaniol Izaskun Bilbao, Comisia Europeană a răspuns însă că noii șoferi calificați în Regatul Unit nu vor putea lucra într-o companie europeană de transport dacă nu dovedesc că au primit orele de pregătirea cerută de reglementările comunitare. Asta înseamnă 280 de ore de formare obișnuită sau 140 de ore de formare accelerată. Cu alte cuvinte, noii șoferi pregătiți „express“ nu mai pot lucra la firme din UE.
Pe de altă parte, și companiile europene sunt afectate puternic de criza de șoferi. În cazul Spaniei, conform diferitelor studii, procentul companiilor de transport care au probleme în a găsi personal pentru posturile vacante este de peste 20%, adică mai mult de 10.000 de locuri de muncă neocupate. Cea mai agravantă situație se resimte în Marea Britanie, care și-a închis granițele după Brexit, prin urmare s-a ajuns la un deficit de șoferi profesioniști ce afectează grav activitatea comercială. De fapt, conform diferitelor estimări, între 2019 și 2021 aproape 25% dintre șoferii profesioniști s-au pierdut – fie au plecat din țară, fie nu mai sunt șoferi profesioniști, totalul scăzând de la 308.000 la doar 236.000 de oameni.
Pentru a atenua această situație critică, Guvernul Marii Britanii a aprobat un Plan de Urgență, finanțat cu 10 milioane de lire sterline, care include pregătire gratuită pentru 4.000 de persoane, astfel încât aceștia să poată obține permise de conducere profesionale prin cursuri accelerate, cu scopul de a putea fi examinat într-un maxim 12 săptămâni, precum și acordarea de vize de intrare temporară transportatorilor străini care doresc să lucreze în Regatul Unit. Această ultimă măsură a avut un impact real redus deoarece cererea de vize de către șoferii europeni pentru a lucra acolo abia a ajuns la 300 de aplicanți.
Ma.Ra. Logistics oferă încărcări zilnice pe rute extracomunitare – Anglia, Elveția, Republica Moldova sau Turcia.
Foto: rtitb.com