Polonia va reduce taxele pe carburanți, gaz și electricitate, potrivit unui anunț făcut recent de către premierul Mateusz Morawiecki. Decizia vine după ce inflația din țară a atins niveluri record în ultimele două decenii. În același timp, asociația de transport și logistică italiană CNA-FITA cere reducerea cât mai rapidă a taxelor, în caz contrar mii de companii italiene de transport vor intra în faliment.

De la 1 februarie, Polonia a anunțat că va reduce taxarea carburanților, motiv pentru care Asociația service-urilor și benzinăriilor din Nord-Est-ul Germaniei crede că vom asista la un nou val de „turism pentru carburanți“ a cetățenilor germani de la granița cu Polonia. Germania a introdus o taxă de CO2 de la 1 ianuarie, astfel că diferența prețurilor la carburanți este semnificativă – un litru de benzină 10 E este de circa 1,74 euro, comparativ cu 1,22 euro în Polonia. Polonia reduce taxele pe combustibil timp de cinci luni la minimul permis de Uniunea Europeană, în timp ce taxa pe valoarea adăugată (TVA) la gaz va scădea de la 23% la 8% în perioada ianuarie-martie. TVA-ul la energie electrică va fi redus la 5% de la 23% în aceeași perioadă.

În Italia, conform calculelor efectuate de asociația CNA-FITA, la tarifele actuale, costurile de exploatare ale unui camion cresc la 9.300 de euro pe an, ceea ce înseamnă 7% din valorile indicative ale TCO-ului. Combustibilul este și mai greu pentru vehiculele ecologice. Spre exemplu, un camion alimentat cu metan – explică asociația într-o notă – trebuie să suporte o creștere de 86,6% a prețului combustibilului, care se traduce printr-o creștere a cheltuielilor de peste 18.000 de euro pe an. „Un paradox care penalizează companiile care au făcut investiții verzi”. Asociația avertizează că prețul mediu în a doua jumătate a lunii ianuarie a ajuns la 1,60 euro/litru cu o creștere de 28 de cenți față de media anului 2020 . Iar la metan a depășit 1,81 euro/kg, forțând multe companii să-și oprească vehiculele din cauza costurilor nesustenabile.