Conform unui Studiu al Comisiei Europene, infracțiunile de marfă sunt mai frecvente ca niciodată și aproximativ 75% din aceste incidente se întâmplă atunci când camioanele sunt parcate în locuri de parcare nesigure, astfel ca aceasta doreste sa imbunatateasca siguranta pe piata transporturulor cu o investitie de 60 de milioane de euro pentru perfectionarea retelei de parcari securizate (SSTPAs) pe intreg teritoriul Uniunii Europene(UE). Unul dintre punctele prioritare ale acestei investitii este amenajarea de noi parcari securizate de-a lungul retelei transeuropene de transport, impreuna cu perfectionarea securitatii si serviciilor deja existente.

Potrivit acestui studiu efectuat de Comisia Europeana, in spatiul comunitar exista in prezent un minus de 100.000 de locuri de parcare, care ar trebui sa suplimenteze  aproximativ 300.000 de locuri de parcare deja existente.

Reprezentantii IRU (Uniunii Internationale a Transportului Rutier) au colaborat anul trecut cu Comisia Europeana la crearea studiului care a dezvaluit ca lipsa acestor parcari securizate este o problema majora a Uniunii Europene(UE), peste 90% dintre soferii si operatorii de transport intervievati afirma ca numarul actual de locuri de parcare nu este suficient. Studiul a definit si standardele de securitate si cele ale serviciilor pe care o parcare trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine statutul de parcare sigura.
Standardele, sustinute temeinic de catre IRU, au fost adoptate de grupul de experti al Comisiei Europene in luna iunie a anului 2019 si vor sta la baza noii scheme de finantare.

Mai multe informatii cu privire la imbunatatirea sigurantei transporturilor  sunt disponibile aici.

Sursa Imagine