Guvernul Marii Britanii a prezentat o serie de noi modificari vamale si de frontiera pentru 2021, in care promite sa introduca in trei faze o serie de modificari pentru marfurile importate din Uniunea Europeana. Guvernul britanic a confirmat vineri ca „perioada de tranzitie” a Regatului Unit din UE nu va fi prelungita si ca multe dintre controalele pentru importul de marfuri se vor aplica incepand cu iulie 2021 – in loc de data asumata anterior, de 1 ianuarie.

Guvernul britanic a recunoscut ca planul sau anuntat anterior de a implementa controale complete la frontiera de la 1 ianuarie la importurile care intra in Marea Britanie din UE nu a fost realist, mai ales avand in vedere provocarile suplimentare prezentate de pandemia Covid-19. Recunoscand impactul coronavirusului asupra capacitatii companiilor de a se pregati si in urma anuntului din februarie ca Regatul Unit va implementa controale de frontiera complete la importurile care vin din UE, Marea Britanie a luat decizia de a introduce noile controale de frontiera in trei etape pana in 1 iulie 2021. Aceasta abordare flexibila va oferi industriei timp suplimentar pentru pregati aranjamentele necesare.

Din ianuarie 2021, comerciantii care importa marfuri generale vor trebui sa se pregateasca pentru cerintele vamale de baza si vor avea pana la 6 luni pentru a depune declaratii vamale agentiei vamale britanice HMRC. „Platile pot fi amanate pana la efectuarea declaratiei vamale, oferind comerciantilor timp pentru a se adapta la noile cerinte‟, a spus guvernul britanic. Nu vor fi necesare declaratii de securitate si siguranta timp de sase luni pentru toate marfurile. Cu toate acestea, comerciantii vor trebui sa ia in considerare alte procese, cum ar fi modul in care vor contabiliza TVA la import. Comerciantii care muta marfuri controlate, cum ar fi tutunul si substantele chimice toxice, in Marea Britanie, vor fi obligati sa completeze o declaratie vamala atunci cand marfurile intra in tara, in conformitate cu cerintele pentru marfurile care se deplaseaza aici din restul lumii. Toti comerciantii care importa animale vii si plante cu risc ridicat si produse vegetale vor fi obligati sa aiba o documentare de sanatate de la bun inceput. Importurile de subproduse animale cu risc ridicat (ABP) vor avea, de asemenea, nevoie de o notificare prealabila. Verificarile documentare vor fi efectuate de la distanta, iar controalele fizice ale marfurilor cu risc ridicat vor avea loc la destinatie sau in alte spatii autorizate.

Din aprilie 2021, toate produsele de origine animala (POAO) – de exemplu carne, mancare pentru animale de companie, miere, lapte sau oua – si toate plantele reglementate si produsele vegetale vor necesita, de asemenea, o notificare prealabila si documentatia medicala relevanta.

Iar din iulie 2021, comerciantii care muta toate marfurile vor trebui sa faca declaratii complete si sa plateasca tarife la punctul de import. Vor fi introduse declaratii complete de securitate in timp ce pentru produsele sanitare si fitosanitare (SPS) va exista o crestere a controalelor fizice si a prelevarii de mostre: controalele pentru animale, plante si produse ale acestora vor avea loc acum la posturile de control de frontiera ale Marii Britanii.

A fost anuntat, de asemenea, un nou pachet de asistenta de 50 de milioane de lire sterline, care vizeaza sporirea capacitatii sectorului intermediar vamal – inclusiv brokerii vamali, transportatorii de marfuri si operatorii de colete expres – oferind companiilor sprijin suplimentar inainte de noile procesele care intra in vigoare in iulie 2021. Aceasta finantare este destinata sa sprijine intermediarii in recrutare, formare si furnizare de echipamente IT pentru a ajuta la gestionarea declaratiilor vamale, aducand la 84 de milioane de lire sterline finantarea totala a guvernului pentru cresterea sectorului intermediar vamal pentru a cuprinde comertul UE dupa 2020. 

In plus, guvernul Regatului Unit s-a angajat sa construiasca noi facilitati la frontiera pentru efectuarea controalelor obligatorii, cum ar fi verificarea conformitatii vamale, tranzitul si controalele sanitare si fitosanitare (SPS), precum si sa ofere sprijin directionat porturilor pentru construirea de noi infrastructuri. In cazul in care nu exista spatiu in porturi pentru infrastructura noua, guvernul va construi noi locatii interioare unde vor avea loc aceste verificari si alte activitati.

Un model de operare la frontiera va fi publicat in iulie 2020. Aceasta abordare a fost destinata comertului Marea Britanie-UE si nu se aplica fluxului de comert dintre Irlanda de Nord si Irlanda sau dintre Irlanda de Nord si Marea Britanie – care este acoperit de Acordul de retragere.

sursa:Revista Tranzit