Încă menținem serviciile supply-chain active, deși închiderea fabricilor în tările intens afectate de către această pandemie îngreunează continuitatea fluxului.

Acolo unde întâmpinăm dificultăți, atât noi cât și partenerii noștri din întreaga lume colaborăm cu transportatorii și furnizorii pentru a găsi noi alternative pentru clienții noștri. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de servicii de transport de mărfuri, chiar dacă vorbim despre transport rutier, transport aerian sau transport maritim.

Vrem să menținem fluxul industriei transporturilor pentru ca societatea să poată funcționa în continuare și suntem siguri că poziția noastră este esențială ca parte a infrastructurii.

Evoluția acestei pandemii a arătat că nu putem face niciun prognostic, dar ceea ce putem sustine este că am acumulat deja multe cunoștințe pe care le folosim pentru a manageria cat mai bine eventualele  blocaje.

De asemenea, TU esti important și ne poti ajuta să menținem această industrie functionand anuntandu-ne despre orice restricții sau blocaje care ar putea afecta colectarile sau livrările la companiei tale sau a furnizorilor. Facem tot posibilul să urmărim toate schimbările industriei transportului de marfa provocate de aceasta pandemie și să vă menținem la curent cu toate măsurile luate împotriva COVID-19.

Mai jos măsurile luate de către Comisia Europeană în vederea continuității fluxului de mărfuri la nivelul UE:

Comisia Europeană

Culoare de tranzit Comisia Europeană – flux continuu de mărfuri în întreaga UE

Sursa: Comisia Europeană

” Comisia a emis noi sfaturi practice cu privire la modul de punere în aplicare a Orientărilor sale pentru gestionarea frontierelor, pentru a menține transportul de marfă în UE în timpul pandemiei actuale. Pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare la nivelul UE continuă să funcționeze, statele membre sunt invitate să desemneze fără întârziere toate trecerile de frontieră. Trecerile de frontieră pentru benzi verzi ar trebui să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de marfa pe care o transportă. Trecerea frontierei, inclusiv verificările și screeningul sănătății, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute.

Procedurile la trecerile de frontieră cu benzi verzi ar trebui să fie reduse la minimum și eficientizate la ceea ce este strict necesar. Verificările și screeningul trebuie efectuate fără ca șoferii să fie nevoiți să părăsească vehiculele, iar șoferii înșiși ar trebui să facă obiectul unor verificări minime. Șoferilor de vehicule de marfă nu ar trebui să li se solicite să producă alt document decât permisul de identificare și de conducere și, dacă este necesar, o scrisoare de la angajator. Trimiterea / afișarea electronică a documentelor trebuie acceptată.

Niciun vehicul sau șofer de marfă nu trebuie să se confrunte cu discriminare, indiferent de origine și destinație, naționalitatea șoferului sau țara de înregistrare a vehiculului.

Având în vedere situația actuală, statele membre sunt, de asemenea, solicitate să suspende temporar toate restricțiile de acces rutier existente în prezent pe teritoriul lor, cum ar fi interdicțiile de weekend, de noapte și sectoriale.

Comisia încurajează statele membre să înființeze coridoare de tranzit în condiții de siguranță pentru a permite șoferilor privați și pasagerii acestora, precum lucrătorii în domeniul sănătății și transporturilor, precum și cetățenilor UE care sunt repatriați, indiferent de cetățenia lor, să treacă direct cu prioritate prin țara din fiecare direcția necesară de-a lungul rețelei TEN-T. Acest lucru trebuie făcut în timp ce mentii strict ruta desemnată și să iei pauzele de odihnă minime necesare. Statele membre ar trebui să se asigure că au cel puțin un aeroport funcțional pentru repatriere și zboruri de salvare internaționale.

Pandemia coronavirusului are un impact perturbator major asupra transportului și mobilității europene. Lanțul de aprovizionare european este menținut printr-o rețea extinsă de servicii de transport de marfă, inclusiv toate modurile de transport. Serviciile de încărcare continuă și neîntreruptă a serviciilor de transport maritim, aerian și rutier sunt de o importanță crucială pentru funcționarea pieței interne a UE și răspunsul efectiv la actuala criză de sănătate publică. ,,

Puteți urmări măsurile de mobilitate implementate sau anunțate de statele membre urmând acest link.