La doi ani de la ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană, procesul nu este încă încheiat, deoarece procedurile de tranzit de mărfuri sunt introduse progresiv. Astfel, la 1 ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi proceduri care creează deja un inconvenient suplimentar transportatorilor, în timp ce altele sunt programate pentru lunile iulie, septembrie și noiembrie.

De la începutul acestui an controalele vamale complete pentru comerțul din UE către Marea Britanie sunt în vigoare, însă declarațiile de securitate nu sunt necesare momentan (n.r. – abia din 1 iulie 2022). Este important de menționat că transportatorii care livrează mărfuri în Anglia folosind serviciul de circulație a vehiculelor de mărfuri – Goods Vehicle Movement Service (GVMS) – adică platforma IT a Guvernului Marii Britanii, trebuie să se înregistreze în portal în mod corespunzător. Punctele de frontieră din Regat au opțiunea de a controla trecerea mărfurilor prin serviciul GVMS sau printr-un sistem clasic de inventariere.

Există deja o cerință ca importatorii din Regatul Unit să notifice în avans transportul de produse vegetale, animale și non-animale cu risc ridicat prin Sistemul de import de produse, animale, alimente și furaje – Ipaffs. Sunt necesare și documente care să ateste originea acestor produse.

Totodată, porturile pot avea o abordare în care atât modelul de stocare temporară – inventarierea, cât și cel de pre-depunere (GVMS) prin platformă, pot fi aplicate într-un singur punct de frontieră.

GMVS și GMR

Tot din 1 ianuarie 2022, transportatorii care intră în Marea Britanie sunt obligați să utilizeze GVMS ca parte a procesului de vămuire pentru mărfurile care circulă printr-un port din Regatul Unit care aplică acest serviciu. Aceste porturi solicită ca referințele declarațiilor vamale să fie făcute într-o singură referință de circulație a mărfurilor (Good Movement Reference). GMR consolidează mai multe numere de referință într-o singură referință de circulație a mărfurilor, cu scopul de a accelera vămuirea mărfurilor.

Pentru a afla care porturi din Regatul Unit folosesc GVMS, mergeți pe gov.uk/goods-vehicle-movement-ports. În plus, cine vrea să știe dacă mărfurile sau încărcătura trebuie verificate, trebuie să introducă GMR pe un site-ul  special tax.service.gov.uk  (Check if you need to report for an inspection – Check if you need to report for an inspection – GOV.UK. La controlul vamal trebuie mers și la un Birou Vamal de Interior dacă se face transport prin Portul Dover sau prin Tunelul Canalului Mânecii. Pentru toate celelalte porturi, inspecția trebuie făcută la serviciul de inspecție din sau de lângă port.

Cine trebuie să se înregistreze

Potrivit Guvernului Marii Britanii, transportatorii (cei cu sediul în Regatul Unit sau în afara acestuia) trebuie să se înregistreze în GVMS. Aceasta include și:

  • conducătorii auto independenți care transportă bunuri și care se ocupă singuri de formalitățile vamale;
  • companiile care subcontractează ridicarea de mărfuri în numele unei alte întreprinderi;
  • compania de logistică angajată pentru a transporta mărfuri și a finaliza procesele vamale în numele unei alte întreprinderi;
  • companiile mari de comerț cu amănuntul (retailerii) care transportă și își declară propriile mărfuri.

Cum să vă înregistrați

Înainte de a vă înregistra, trebuie să obțineți un:

  • Numărul de identificare și înregistrare a operatorilor economici din Marea Britanie (EORI)
  • un cont Guvernamental Gateway

Pentru a le obține și a vă înregistra accesați același site – gov.uk/register-to-move-goods.

Pentru mărfuri din UE (cu excepția Irlandei) către Marea Britanie sunt necesare:

  • un număr de înmatriculare a vehiculului dacă transportul este însoțit;
  • numărul remorcii sau numărul de referință al containerului, dacă transportul este neînsoțit;
  • Numărul de referință al circulației documentului de însoțire de tranzit pentru mișcările din Convenția de tranzit comună, dacă este relevant;
  • Numere de referință pentru mișcările carnetelor ATA și TIR, dacă este cazul
  • Documentul de însoțire de tranzit pe hârtie sau carnetele ATA sau TIR, pentru mișcările de tranzit comun, ATA sau Carnetul TIR – acestea trebuie să circule cu mărfurile pe tot parcursul călătoriei;
  • Un număr de referință al importurilor, dacă este declarat în Serviciul de Declarații Vamale;
  • Un număr de referință pentru intrarea importurilor, dacă este declarat în Serviciul vamal de manipulare a mărfurilor de import și export;
  • Un număr EORI, pentru mărfurile pentru care comerciantul este autorizat să facă declarații în propriile evidențe.

Tot pe site-ul Guvernului de la Londra au fost publicate îndrumări oficiale privind obținerea numerelor de referință.

Ce urmează

De la 1 iulie vor crește controalele și inspecțiile fizice pentru produsele de origine animală, vegetale, carne și produse din carne, furaje etc. În plus, aceste produse vor trebui importate prin puncte specifice de control la frontieră.

Tot din 1 iulie vor fi interzise importurile de carne tocată congelată (vită, porc, miel, oaie și capră), carne tocată refrigerată sau congelată (păsări), carne dezosată mecanic, ouă neclasate, lapte crud din efectivele de vaci cu tuberculoză bovină (TB), preparată din carne tocată congelată.

Un nou procedural va avea loc la 1 septembrie, când transportatorii vor trebui să se pregătească pentru verificări de certificare și inspecții ale tuturor produselor provenite din lapte, iar din 1 noiembrie vor fi introduse și controale de certificare și inspecții fizice pentru toate produsele de origine animală, inclusiv produsele mixte și derivatele din pește.

Ma.Ra Logistics organizează transporturi interne, intracomunitare și internaționale și asigură servicii de asistență vamală pentru procesele de supraveghere a mărfurilor importate sau exportate, atât prin serviciul de transport terestru, precum şi prin intermediul celui cargo – maritim sau aerian.

Foto: http://www.mt.gov.ro/