Flotele de transport stabilite în țările Europei de Est – România, Bulgaria, Lituania, continuă să controleze 30% din transportul internațional spaniol, atât la export, cât și la import, în ciuda faptului că aproape 90% din bunuri au ca destinație state vest-europene.

Procentual, cel mai mult au crescut camioanele înmatriculate în Bulgaria (+140%) care activează în transportul internațional spaniol și flota lituaniană, care a înregistrat creșteri de 57% în transportul intern în Spania, cu toate că flota românească continuă să controleze aproape o treime din totalul operațiunilor de cabotaj care au loc aici, arată datele pe 2020 comunicate recent de federația transportatorilor spanioli FENADISMER. Astfel, în 2020, deși pandemia a afectat activitatea transportatorilor din cele mai multe țări vest-europene, ex- doar în cazul Germaniei s-a redus cu 2-3% față de 2019, activitatea parcului auto din țările estice chiar a crescut. Asociația arată cazul Bulgariei, care a înregistrat un plus de peste 58% în tone-km transportate, conform Eurostat.

Totodată, potrivit analizei efectuate de FENADISMER a datelor extrase din cel mai recent studiu privind transportul rutier internațional de marfă întocmit de Ministerul Transporturilor din Spania, se confirmă încă un an prezența tot mai mare a companiilor de transport cu sediul în Europa de Est, multe dintre ele fiind de tipul „căsuță poștală” aparținând mari operatori spanioli de flote, atât în transportul internațional cu originea/ destinația în Spania, în ciuda faptului că originea sau destinația mărfurilor respective nu este în aceste țări din est, ca și în transportul intern.

În 2020, aproape 31% dintre importurile de bunuri pe cale rutieră ale Spaniei (cu 2% mai multe decât în 2019) și circa 29% din exporturi au fost realizate de camioane înmatriculate în estul Europei, mai ales din Polonia, Lituania, România și Bulgaria.