În 2021, flota internațională de containere a cunoscut o expansiune de 7,2 milioane de TEU, în creștere cu 14% față de 2020, ceea ce face ca totalul să ajungă la 50,5 milioane de TEU. Cifrele trebuie privite pe fondul cererii ridicate venite din partea liniilor maritime oceanice și a operatorilor din sectorul logisticii care încearcă să mențină deschise lanțurile de aprovizionare.

Potrivit lui John Fossey, analist pe zona de containere în cadrul Drewry Shipping Consultants, producția echipamentelor va scădea anul acesta cu 4,5 – 4,8 milioane TEU. Cu toate acestea, numărul de containere produse va fi menținut drept a doua cea mai mare creștere după cel de anul trecut. Conform sursei citate, se vede o cerere puternică în sectorul produselor perisabile, a băuturilor și a piețelor de produse chimice și lichide în vrac, ceea ce va continua să stimuleze producția pentru containere frigorifice (reefer), cât și pentru containere cisternă. Totodată, deși producția crește, continuă să fie probleme legate de disponibilitatea lor din cauza congestiilor portuare și a întârzierii navelor, ceea ce face ca întârzierile să fie mai mari cu circa 30%. Drewry estimează că raportul de operare a sloturilor navelor pentru tranzacțiile cu containere va ajunge mai aproape de x2 în acest an, de la cel mai scăzut nivel din 2019 de în jur de x1,75.

În prezent, piața producției de containere este dominată de China care, potrivit companiei de consultanță, a reprezentat 97% din producția de anul trecut. În acest an au apărut două fabrici noi în Vietnam și ar putea să mărească producția la aproximativ 1 milion TEU/an. Acest lucru ar putea reduce presiunea asupra prețurilor. Costul unui nou container de 40 de picioare a crescut cu 35% de la începutul pandemiei, ajungând la aproximativ 6.250 de dolari.

Ma.Ra.Logistics oferă soluții de transport maritim personalizate din China și nu numai, de la containere clasice de 20′ și 40′ la containere frigorifice pentru marfă sensibilă la temperatură, platforme, containere deschise (open-top), containere High Cube, Flat Rack sau Tank containere.

Foto: Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash