Din 5 aprilie, Germania va accepta CMR-ul electronic (e-CMR), documentul de aderare fiind transmis Comisiei Economice a ONU Europa în 5 ianuarie, urmând să intre în vigoare 90 de zile mai târziu.

Prin aderarea la protocolul e-CMR, Germania și-a confirmat angajamentul de a transporta mărfuri complet fără hârtie, consideră IRU. Practic, acesta este un pas foarte important spre transportul european fără documente tipărite, în condițiile în care numeroase fluxuri logistice de mărfuri merg spre, din sau prin Germania.

Potrivit statisticilor, doar în transporturile transfrontaliere se folosesc aproximativ 150 – 200 de milioane de documente CMR pe hârtie în fiecare an, ceea ce face ca CMR să fie cel mai comun document pe hârtie în operațiunile de transport de marfă. Odată cu digitalizarea, avantajele e-CMR presupun economii de bani, informații în timp real despre starea încărcăturii, impact redus asupra mediului. Pentru a le obține este necesar ca e-CMR să fie folosit la scară largă, iar acum Germania a aderat la această metodă importantă și a devenit a 31-a țară care a ratificat protocolul e-CMR, acceptând documentul electronic.

În UE sunt câteva țări care nu recunosc oficial scrisorile de trăsură în format electronic. Belgia este una dintre acestea, dar în prezent este angajată într-un proiect pilot alături de Olanda și Luxemburg, ce permite folosirea e-CMR numai pentru operațiunile de transport efectuate în transportul național sau la ieșirea dintr-una dintre cele două țări din Benelux.