Termenul de „BREXIT“ a luat naștere în urma referendumului din iunie 2016, la care 51,9% dintre alegătorii britanici participanți au votat retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Abia după trei ani și jumătate de negocieri, Parlamentul European a confirmat acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Pentru a fi validat, acesta a fost votat (cu majoritate calificată) și de Consiliul European în 30 ianuarie. Ulterior, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeana, vineri, 31 ianuarie, la miezul nopții, ora Bruxellesului (23:00 GMT, ora 1:00, ora României), atunci când drapelul a fost retras din instituțiile Uniunii Europene.

Au trecut primele 3 săptămâni de la ieșirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană și asteptăm să vedem schimbările ce vor influența comerțul si relațiile bilaterale în România.

Marea Britanie este cel de-al 9-lea partener de ordin comercial al României, fiind pe locul 10 în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România, în anul 2018, conform analizei KeysFin ” The BREXIT Effect”.

Schimburile comerciale (exporturi și importuri) dintre România și Marea Britanie au înregistrat în 2018 o creștere de 9%, comparativ cu anul 2017 și de 33% față de 2014. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a ajuns la 4,6 miliarde de euro în 2018.

Conform declarațiilor date de Roxana Popescu – Managing director KeysFin: Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este, însă, contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”

                         Source: Revista ZIUACargo