Tarifele de transport maritim vor rămâne la cote ridicate și 2022, ceea ce va însemna costuri suplimentare pentru toți actorii implicați în supply chain-ul global, cele mai afectate urmând să fie întreprinderile mici și mijlocii. La polul opus, 2022 va însemna pentru liniile maritime un alt an de profituri colosale, după ce în 2021 au obținut împreună câștiguri de circa 150 de miliarde de dolari.
Tariful spot pentru un container de 40 de picioare se situează în prezent la circa 14.000 USD, însă anul trecut au fost situații când prețurile au sărit de 20.000 USD (prime și suprataxe incluse), în special pe relația China-SUA, scrie Bloomberg. Dacă privim în urmă cu doar câțiva ani, 2018-2019, când un asemenea container era mai puțin de 2.000 de dolari, creșterea este exorbitantă.
În plus, capacitatea redusă a containerelor și congestiile portuare din marile porturi au făcut ca tarifele pe termen lung stabilite în contractele dintre transportatori și expeditori (NAC – Named Account Contract) să fie cu 200% mai mari decât în 2021.
În timp ce marii clienți, așa cum sunt Walmart Inc. sau Ikea, au puterea de a negocia condiții mai bune sau de a absorbi cheltuielile suplimentare, micii importatori și exportatori – în special cei din țările cu economii sărace sau state în curs de dezvoltare, care se bazează pe freight forwarderi pentru a transporta diverse bunuri, de la produse electronice și îmbrăcăminte până la cereale și produse chimice, nu pot trece cu ușurință de aceste costuri pe perioade lungi, în care e nevoie de un cash flow consistent. Iar dacă costurile nu sunt absorbite pe tot lanțul de aprovizionare și clientul refuză tarifele mai mari, atunci aceste firme riscă falimentul.
Profit colosal pentru armatori
În 2021, armatorii au obținut profituri estimate la 150 de miliarde de dolari, „un salt anual de nouă ori, după un deceniu de dificultăți pentru a obține câștiguri“, potrivit Bloomberg.
Compania daneză A.P. Moller-Maersk A/S, al doilea cel mai mare transportator de containere din lume, a fost pe cale să obțină un profit anual anul trecut, care ar fi egalat sau depășit rezultatele cumulate din ultimii nouă ani. Acțiunile sale au atins un nivel record în această lună, la fel ca și acțiunile Hapag-Lloyd AG, companie cu sediul în Germania, jucătorul aflat în top pe poziția a 5-a. Cea mai mare, MSC – Mediterranean Shipping Co., este o companie cu sediul în Elveția, care este controlată de puternica familie Aponte din Italia. Dacă în T3 din 2020 cei mai mari transportatori de containere au obținut profituri cumulate de circa 5,1 miliarde de dolari, în aceeași perioadă a anului trecut suma aproape că s-a înzecit, ajungând la 48,1 miliarde de dolari.
Sursa: Bloomberg