După congestiile cauzate de întârzierile navelor din Asia, iată că și vremea din ultimele zile a cauzat întârzieri majore la principalele terminale de containere din Anvers. Astfel, timpii de așteptare de peste opt ore nu mai reprezintă o excepție, motiv pentru care șoferii se tem că vor depăși timpul zilnic de lucru.

Ceața din ultimele zile a avut consecințe grave pentru manipularea containerelor la marile terminale ale portului Anvers. „Ne confruntăm cu timpi de așteptare de 8,5 ore sau mai mult. Unii șoferi au fost nevoiți să petreacă noaptea la terminal. Nu există facilități pentru a petrece o noapte confortabilă acolo”, a declarat un transportator citate de portalul Transportmedia.

Cu toate că există rezervări cu 48 de ore înainte ca transportatorii să ajungă acolo, cozile tot se formează și șoferii se tem că vor depăși timpul zilnic alocat condusului și activităților de încărcare/descărcare „Vom avea probleme cu timpul de lucru dacă lucrurile vor continua în aceeași manieră“, a completat acesta.

Prognozele pentru zilele ce vor urma nu sunt prea liniştitoare. „Ceața continuă să provoace perturbări”, a afirmat și Kris Thieren, purtător de cuvânt al DP World. „Aseară (în jurul orei 3 dimineața) operațiunile trebuiau oprite, ASC-urile (stivuitoare automate) puteau încă funcționa în aceste condiții, dar într-un ritm mai lent.“

În cel mai mare terminal de containere din Europa, MSC PSA European Terminal (MPET) din Anvers, la începutul săptămânii trecute densitatea era de 85%, iar navele așteaptă pentru acostare între două și patru zile.